Finnish National Gallery, Sinebrychoff Art Museum, Helsinki

28.5-6.9.2015


Belle époque

Pia-Maria Lehtola, 22.5.2015

Kvinnorna i 1700-talets rokokomålningar tittar rakt och modigt in i betraktarens ögon. Då hade kvinnorna en självsäkerhet som tappades bort på 1800-talet, då det inte mera var självklart att få studera.

Den franska konstvetaren Laura Gutman brinner för rokokon. Stilen som kännetecknas av pånyttfödelse, en ny vår och en lekfullhet, är aktuell på Konstmuseet Sinebrychoff i Helsingfors. Utställningen Rokoko-Nordiska tolkningar visar konstverk, peruker, dräkter och kostymer från den puderpastellfärgade epoken.

Rokokostilen med sina småblommiga tyger, fjärilar och fågelburar är en evigt inspirerande epok. Dagens konstnärer och designers återvänder till tiden då man valde att njuta av lättheten och ljuset i livet.

Pia-Maria Lehtola och Laura Gutman talar om rokokostilen


Laura Gutman och Pia-Maria Lehtola talar om rokokostilen i Norden. Bild: Yle/Eero Poskela

Helsingin Sanomat


Timo Valjakka, 11.8.2015

Taiteilija Marianna Uutinen löysi rokokoon ironian
Taiteilija huomasi yhteyden rokokoohon vasta maalauksia tehdessään

Marianna Uutinen ja Gunnar Berndtsonin (1854–1895) maalaus, jossa maalauksen vaaleanpunaiseen silkkitakkiin pukeutunut mies tutkii taideteosta. Photo: Katarina Sällylä

Marianna Uutinen (s. 1961) tunnetaan voimakkaista abstrakteista maalauksista, joiden materiaalisuus ja synteettiset värit ovat avanneet uusia mahdollisuuksia maalaukselle ja samalla ironisoineet aikamme kulutuskulttuurin keinotekoisuutta.Siksi hänen uudet pastellisävyiset teoksensa yllättävät. Maalaussarja Plastic Sky (2015) vie ajatukset 1700-luvun rokokoon sinisiin taivaisiin ja silkkisiin asuihin. Tuttuja ovat vain maalauspohjien materiaaliset laskokset ja väreiltään häilyvät helmiäismaalit.

« Rokokoo ei ollut maalausteni lähtökohta, huomasin yhteyden vasta maalauksia tehdessä », Uutinen kertoo.

Ranskassa syntyneen taidesuunnan tunnusmerkkejä ovat keveys, viehkeys, kaarevat viivat ja vaalea väriasteikko. Piirteet löytyvät myös Uutisen maalauksista, mutta selvästi 2000-lukulaisessa asussa.

Uutisen innostus johdattaa meidät Sinebrychoffin taidemuseoon, jossa on esillä sekä 1700-luvun alun rokokooteoksia että 1800-luvun lopun uusrokokoota.

Pysähdymme Gunnar Berndtsonin (1854–1895) maalauksen Taiteentuntijoita Louvressa (1879) ääreen. Vaaleanpunaiseen silkkitakkiin pukeutunut mies on kumartunut tutkimaan taideteosta. Samalla hän tulee pyllistäneeksi katsojalle.

« Maalauksen täytyy olla ironinen », Uutinen nauraa. Hänen mielestään etenkin uusrokokoota edustavissa teoksissa voi usein nähdä kritiikkiä pinnallisuutta ja materialistisuutta kohtaan. Sitä hän tavoittelee myös omissa maalauksistaan.

« Tunnustan kaikki helmiäisvärit ja kiillot, mutta toivon, että maalaukseni oikeasti koetaan henkisinä tiloina, vastakohtina ajan materialistiselle kulttuurille. Niissä on ironiaa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä huumorin kanssa. Ne ovat vakavia maalauksia. »

Helsinkiläinen Uutinen on viime vuosina viettänyt pitkiä aikoja Berliinissä. Hän nauttii kaupungin taidetarjonnasta ja katsoo näyttelyitä laidasta laitaan.

« Minulla ei ole mitään suosikkeja. Aikakaudella, tyylisuunnalla tai tekniikalla ei ole mitään merkitystä silloin kun näkee jonkin itseään koskettavan asian. »

Sinebrychoffilla Uutinen pysähtyy pitkäksi toviksi tunnetun ruotsalaisen Gustaf Lundbergin (1695–1786) pastellimuotokuvien eteen. Ne sekä ärsyttävät että kiehtovat häntä.

« En näe Lundbergin muotokuvissa mitään psykologista syvyyttä, mitään personnallisuutta, ne ovat täysin kaavamaisia. Ne näyttävät siltä kuin samaa ihmistä olisi monistettu. Varmaa ei ole edes se, onko kyseessä mies vai nainen. »

Samalla kun Uutinen ihailee Lundbergin tekniikkaa, hän näkee tämän muotokuvissa yhteyksiä omaan aikaamme, jossa ulkoasun muokkaaminen vallitsevan kauneusihanteen mukaiseksi on saanut suuren merkityksen.

Marianna Uutinen: Plastic Sky 30. 8. saakka Galerie Forsblomissa (Lönnrotinkatu 5). Ti–pe 11–18, la 11–16, su 12–16.
Rokokoo – Pohjoisia tulkintoja 6. 9. saakka Sinebrychoffin taidemuseossa (Bulevardi 40). Ti–pe 11–18, ke 11–20, la–su 10–17.

***

Hufvudstadsbladet

Hans Sundström, 1.6.2015

Nyrokokon i nordiskt ljus
Hbl_Rokokoo1

Keskipohjanmaa

Pirjo-Liisa Niinimäki, 9.6.2015

Kuningasta kumartavat kuvat vastapainoa venäläistämiselle
KMBT_C224e-20150615114014
KMBT_C224e-20150615114032

Natja K.’s Refusion

Natja Navalainen, 7.6.2015

Sinebrychoff & Rococo